In Bos en Lommer heeft Sanne van Osnabrugge in maart 2006 als dagvoorzitter opgetreden bij een spectaculair jongerendebat. De opkomst was fenomenaal, er zaten wel 200 jongeren en nogeens 100 niet-jongeren in de zaal. Als je doorklikt kan je het verslag van de hele avond lezen , geschreven door Jasper Etten en enkele foto’s van de avond bekijken.

PvdA Afdeling Amsterdam Bos en Lommer organiseerde op 18 februari een avond met en voor jongeren uit West. Deze avond maakte deel uit van de Campagne Bruisend West, samen met de afdelingen Geuzenveld/Slotermeer, Osdorp en Slotervaart en met hulp van de stedelijke fractie. Het belangrijkste doel: opkomstbevordering.

Dat het een bruisende avond werd hebben we geweten in Bos en Lommer. Dagen lang werd er over nagepraat, op straat, in de moskee, en tot ver buiten het stadsdeel. Nieuwe jongerenavonden werden dezelfde avond nog opgezet. Dat deze avond een grote bijdrage zal leveren aan een positieve verkiezingsuitkomst, daar durft niemand meer aan te twijfelen. Als het aan de lijsttrekkers Jeroen Broeders en Lodewijk Asscher ligt, zal er voor de jongeren in West de komende jaren ook de nodige winst te behalen zijn. En zo willen de jongeren graag over politiek nadenken: voor wat, hoort wat.

Het geheim van de succesformule achter deze avond was even simpel als effectief: Jongeren bewust vanaf begin betrekken bij de organisatie, zowel praktisch als inhoudelijk. Uitgangspunt hierbij was om de jongeren aan het woord te laten en in de spotlights te zetten, in de hoofdrol, en politici alleen laten aangeven wat ze te bieden hebben en zullen doen met de goede ideeen die worden aangeleverd. De jongeren hebben de formule direct opgepakt en waren erg enthousiast, wat er mede toe heeft geleid dat het nieuws over de op handen zijnde avond als een olievlek door de wijk ging.

De sfeer op de avond werd gezet door de slagwerkgroep Daka Marakchia. Zij startten al in de foyer en de stemming zat er direct in. Al snel werd duidelijk dat onze stoutste dromen over opkomst overtroffen zouden worden. Toen iedereen eindelijk in de zaal zat, was deze meer dan vol. Naar schatting 300 jongeren en 75 volwassenen zijn in de zaal deze avond.

Het publiek heeft direct in de gaten dat de jongeren de hoofdrol zullen spelen deze avond: als eerste staat er een rechtszaak op het programma, waarin 4 ‘verdachten’ door 4 ‘advocaten’ zullen worden verhoord. De 4 advocaten, Naziha Eddaoudi, Naima Zemmouri, Roger del Prado en Ismael El Morabette, zijn jongeren in leeftijd van 15 tot 27 jaar, in toga gehuld. Onder toeziend oog van rechter Erik de Groot voelen zij de verdachten Ahmed Aboutaleb, Ayhan Yalin (wethouder Bos en Lommer), buurtregisseur Yusef Amejar en Veilige Vindplaatsmedewerkster Annelieke ter Heege stevig aan de tand, over o.a. het bereiken van jonge meiden, de definitie van een probleemjongere en het stage-beleid. Het doel van deze opzet heeft direct het gewenste effect: de jongeren in de zaal begrijpen meteen dat ze eindelijk eens de kans krijgen en serieus genomen moeten worden door de politiek. Dat zet de lijn voor de rest van de avond, die verder onder sterke leiding staat van specialist Sanne van Osnabrugge.

Want als de rappers Dienaar en Fukki hun verhaal hebben gedaan over het leven in de stad is het tijd voor een Lagerhuis debat, waarin jongeren met professionals uit het jongerenwerkveld in discussie gaan. Opnieuw zitten de politici aan de zijlijn. Hun taak is het om de beste ideeën en debaters uit te kiezen. Zij weten dat ze aan het einde van de avond gevraagd worden wat ze deze jongeren te bieden hebben. Tweede Kamerlid John Leerdam zweept de jongeren meerdere keren op om het achterste van de tong te laten zien, wat ook gebeurt. In de zaal wordt het onrustiger. De spanning stijgt. Zeker als het over de rol van de media gaat, zijn de gedachten en reacties fel. Anderen vinden dat politici veel te veel over jongeren praten en niet met. Ze hebben eigenlijk geen idee, zeker niet in Den Haag. Op deze avond blijkt het anders te kunnen. De jongeren zijn ook bereid de hand in eigen boezem te steken: ouders hebben wellicht weinig kennis over wat hun kinderen allemaal meemaken, maar dat is ook niet helemaal hun schuld, de jongeren zouden elkaar ook veel meer kunnen helpen. Die ouders trouwens, die hebben Nederland helpen opbouwen; het wordt tijd om te stoppen met schelden. Daarbij mogen politici wel eens wat vaker respect tonen voor de goede dingen die jongeren allemaal wel doen.

Een deskundige jury neemt, nadat ervaren rapper Kamikazi de zaal in vuur en vlam heeft gezet met scherpe teksten, het heft in handen en bepaalt naar eigen inzicht wat het belangrijkst is dat ze gezien hebben. Zo krijgt een jongen een aanmoedigingsprijs omdat hij zo dapper was zijn verhaal te doen over hoe hij zich, met een ‘krasje’ in zijn c.v., bij de Veilige Vindplaats aan het terugvechten is in de maatschappij. Het uitreiken van de prijzen is ook een taak die door een jongere wordt verricht, terwijl o.a. Godelieve van Heteren en Ahmed Marcouch toekijken.

Uiteindelijk is het woord aan de politici. Stuk voor stuk is men zeer onder de indruk van de avond: van de opkomst, de sfeer, de inbreng en het niveau. Hier en daar gaat het geluid dat dit de mooiste campagne-activiteit in tijden is geweest. Jeroen Broeders laat weten zich hard te willen maken voor een tienerkamer in elke buurt: een plek waar jongeren op gezette tijden samen kunnen komen, met voor meiden eigen momenten. Verder wordt het hoog tijd voor een jongerenraad en voor een eigen jongerenbijdrage in de wijkkrant. Lodewijk Asscher zegt toe een geschikt moment te zoeken om samen met de jongeren naar de pers te stappen voor een stevig gesprek.

Dan zit het er op, en ontlading volgt. Bij de jongeren die in de foyer uit hun dak gaan op een mengeling Marokkaanse rap en Andre Hazes door DJ O.-Zett. Bij de politici en professionals, die van gedachten wisselen over de mooie avond. En bij de organisatie, die weken van intensieve voorbereiding beloond ziet met een prachtig succes. De gevolgen van deze avond zullen tot ver voorbij de verkiezingen invloed hebben, en uiteindelijk hopelijk zichtbaar zijn, voor jongeren en politiek!