Voor dit mediadebat waren de mensen van achter de schermen uitgenodigd: makers van FunX, Al Jazeera, de series Van Speijk (Talpa) en Couscous & Cola (BNN) en van de website Wijblijvenhier.nl. Ook zijn de mensen die bepalen wat er op de kabel komt, te gast. Zij zijn van de Amsterdamse Programmaraad en UPC. En natuurlijk kwamen er opinieleiders, als Mohammed Benzakour en Chantal Runne (CIDI). Zij gingen met elkaar en met de zaal in discussie over de wisselwerking tussen “realiteit en reality-tv”, over het (beperkte) bereik van de diverse beelden en over de mogelijke gevolgen daarvan. Debatleiding: Sanne van Osnabrugge

Toelichting

Voor veel autochtone Nederlanders is de aanhoudende nieuwsstroom over slechte schoolprestaties van allochtone kinderen, taalproblemen, criminaliteitcijfers en radicalisering dé informatiebron over “moslims”. Een serie als Van Speijk, een politieserie opgenomen in woonwijk De Baarsjes, versterkt dit beeld. Islamitische stadsgenoten werden hierin afgebeeld als baard- en djellabadragende jongeren. Natuurlijk zijn deze beelden op de werkelijkheid gebaseerd, maar het zijn extremen. Zij zijn echter wel belangrijk voor de beeldvorming en uiteindelijk voor de mening over moslims.
Veel allochtonen oriënteren zich daarentegen op hun ‘eigen’ mediakanalen en leefwereld. Ook zij vormen zich hiermee een bepaalde kijk op de wereld. Discussie tussen deze groepen over de verschillende beelden komt nauwelijks tot stand. Daardoor ontbreekt de nuance bij beide groepen, met alle gevolgen van dien.

The making of… the media

Er werden fragmenten van diverse mediakanalen en afleveringen getoond. Bijvoorbeeld een nieuwsfeit uit het Midden-Oosten, en de verschillende berichtgeving daarover door CNN en Al Jazeera English. Vervolgens werd hierover gedebatteerd.

WestSight

Dit debat was een initiatief van WestSight. Deze groep heeft actuele sociale en culturele issues op de agenda gezet. De nadruk ligt op thema’s die belangrijk zijn voor westelijk Amsterdam. WestSight is een onafhankelijk particulier initiatief en niet aan een bepaalde (politieke) organisatie verbonden.

Entree is gratis, aanmelding is niet nodig.

Datum: Donderdag 5 april 2007
Tijd: 19:30 uur
Plaats: Eigenwijks – Jan Tooropstraat 6 , Amsterdam – Slotervaart