In opdracht van de Nieuwe Kerk en in samenwerking met Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) en Imagine IC organiseerde we een groot debat over identiteit en macht in relatie tot huidskleur. Dit vraagstuk werd getrickerd door de expositie ‘Black is Beautiful’, dat plaatsvond n De Nieuwe Kerk, op de Dam in Amsterdam.

De stellingen werden ingeleid aan de hand van filmpjes, geproduceerd door MTNL, of live performances, gemaakt door Imagine IC.

 

De redactie was in handen van Sanne van Osnabrugge (Buro Binding), Chantal Tjin (MTNL) en Evelyne Raat (Imagine IC).

Debat Black is Beautiful-23De tentoonstelling “Black is Beautiful” brengt 7 eeuwen zwart in beeld. Er vond een debat plaats. Aan de orde kwamen vragen als: Maar hoe verhoud jouw beeld zich tot al die eeuwenoude schilderijen? Gaat het om een mooi kunstwerk of zie je meer? Wat zie jij in de machtsverhoudingen van toen en nu? Praat mee over beeldvorming, rolmodellen en zelfbeeld.

Met: U.N.O.M (spoken word), Collin Schorea (fashion-performance) Zanillya ( spoken word) en
Jeffrey Spalburg (sketch)

Sketch van Jeffrey Spalburg

Deze sketch heeft een serieuze ondertoon. Namelijk hoe ‘zwarte mensen’ in de media worden getoond. Hoe vaak zie je artsen, advocaten en gewone huisvaders? Of worden donkere mensen eerder als ongeciviliseerd, ruw en crimineel afgebeeld in films, TV-series en het journaal?

 

 

Debat Black is Beautiful-8